Tripel Trezeke: een nieuw streekbier met een rijke geschiedenis

Toen de bier-mannen in de schoot van Judoclub Geetbets in november 2014 uiteindelijk de daad bij het woord voegden om Tripel Trezeke te herlanceren, was daar al een rijke geschiedenis aan voorafgegaan.

Tot aan WO II

In 1899 werd op het landgoed Ter Leenen, op grondgebied Rummen, brouwerij Coenen actief. Gedurende een 40-tal jaren werden er diverse bieren gebrouwen, maar ook jenever gestookt.

Tijdens de eerste wereldoorlog was Brouwerij Coenen al eens het slachtoffer van de de Duitsers die zijn koperen brouwketels roofden.Toen de Tweede Wereldoorlog aanbrak, zou brouwer Coenen dit niet nogmaals laten gebeuren. Hij ontmantelde zelf zijn brouwketels en dat was meteen het einde van de brouwactiviteit in Grazen-Rummen.

Eén van de laatste bieren die er gebrouwen werd, was Tripel Trezeke, een blond bier van hoge gisting.

“Met de start van WO II sloot de laatste brouwer zijn deuren in Grazen-Rummen.”

Coenen

Wie is Trezeke?

Dit alles werd ons einde jaren ’70 reeds bevestigd door kenners als Tuur Paulus uit Grazen en Jef van Jan, cafébaas uit Bets.
Ook Guy Leus, geschiedschrijver van al wat reilde en zeilde in Geetbets, schrijft in een artikel in het tijdschrift van de geschiedkundige kring over Tripel Trezeke. Hij haalde de mosterd bij Gustaaf Ouwerx, kleinzoon van brouwer Coenen, op Ter Leenen geboren en die daar enkele jeugdjaren doorbracht.

Van kapper Camille Vanwelkenhuyzen uit Halen kwam Guy Leus dan weer  te weten dat Tripel Trezeke genoemd was naar de vrouw van de brouwer,  Theresia Jacobs, grootmoeder van Camille. Op het etiket en de (tot nu toe enige resterende) bierpint van Brouwerij Coenen stond een vrouwenhoofd met een sjaal. De betrokken pint was jarenlang het pronkstuk van café bij Betje in de Grazense Orsmaelstraat en wordt nu bewaard door Betje’s zoon Emile.

Was dit Trezeke op de pint en het etiket? Alleszins kregen we via Guy en Camille foto’s van Trezeke ter beschikking. Tekenaar Fons Geerinckx maakte op basis van deze foto een unieke en ludieke interpretatie van Trezeke.

Daarmee kreeg ons Trezeke een eigen gezicht dat je kan zien op de etiketten ontworpen door judoka-architecte Kristien Maris.

Een bier zonder recept

De geschiedenis van brouwerij Coenen en van Tripel Trezeke kon zo in grote lijnen terug samengesteld worden. Wat echter helemaal ontbrak was een recept. Uit de gesprekken met Jef van Jan en Tuur Paulus konden we wel opmaken dat het om een iets zwaarder, licht bitter, blond bier ging. Daarmee zaten we natuurlijk pal op de huidige trend van blonde bittere tripels.

“Een zwaarder, licht bitter, blond bier.”

Niet zomaar een streekbier

Voor het brouwproces gingen we te rade bij brouwer Marc Struyf van microbrouwerij Den Triest in Kapelle op den Bos.

Marc Struyf is een gerenommeerd ambachtelijk brouwer die met zijn bieren al diverse prijzen wegkaapte. In 2013 werd zijn Triest IPA op het Brugs Bierfestival door een duizendtal bierkenners uit 40 landen nog verkozen tot beste bier voor…de Westvleteren 12.

Streekbier snuiven, streekbier proeven…

Aroma’s opsnuiven, schuim bestuderen, bieren proeven… er zijn minder aangename opdrachten. Onze vierkoppige degustatieploeg bijgestaan door brouwer Marc kweet zich met plezier van zijn taak en kon uiteindelijk vastleggen hoe ons Trezeke er zou uitzien en vooral hoe ze zou smaken.

Half februari 2015 startte Marc dan het brouwproces op en… Marc de brouwer van Brouwerij Den Triest doet uit de doeken hoe streekbier Tripel Trezeke gebrouwen werd.uiteindelijk, op 10 april was het aan Dina, Lydia, JP, Wim en Willy om proefondervindelijk vast te stellen dat het nieuwe Tripel Trezeke een uitzonderlijk lekker bier geworden is.

In 2016 klopten we aan bij Brouwerij Anders in Halen. Zij hielpen ons om met de zorgvuldig opgebouwde receptuur flesjes van 33 cl te kunnen voorstellen.

“Een goed recept vraagt om veel proeven. Een zware taak…”

Een fris Tripel Trezeke: een streekbier gebrouwen volgens een ambachtelijk recept

Tripel Trezeke: een natuurlijk streekbier

Tripel Trezeke is een streekbier dat wordt gebrouwen met 100% natuurlijke ingrediënten: water, gist, 4 mouten en 3 hoppen. Het is een ongepasteuriseerd en ongefilterd natuurbier met 7,5 % alcoholgehalte en met hergisting in de fles.

Dit unieke streekbier is nu verkrijgbaar in fles van 33 cl, per bak of in leuke geschenkpakketten. Je kan online bestellen of langsgaan bij een van de verkooppunten die Tripel Trezeke aanbieden.

Hoe smaakt een Tripel Trezeke?

Tripel Trezeke , een unieke Tripel van 7,5 % alcohol, heeft een rijke kleur van oud goud met een romige, vaste schuimkraag. Je ruikt een prettig geurende mengeling van hoparoma’s met toetsen van citrus en pompelmoes.

In de mond proef je een aangename zachte bitterheid met een heerlijk lange afdronk.

Tripel Trezeke is niet zomaar een streekbier: het is een godendrank voor fijnproevers, zowel te schenken als degustatiebier als tijdens het aperitief of bij volsmakende hoofdgerechten.

Gebrouwen met 100 % natuurlijke ingrediënten waaronder 4 mouten en 3 hoppen.

Tripel Trezeke: verrassend dorstlessend streekbier uit Geetbets van de eerste tot de laatste slok

Aantal Trezekes van 33 cl gebrouwen

Aantal Trezekes van 33 cl gedronken

Benieuwd naar Tripel Trezeke?

 

 

Neem dan contact op met ons: we laten u graag een Trezeke proeven!

Blijf op de hoogte van Tripel Trezeke nieuwtjes!

Schrijf je in op de nieuwsbrief van ons streekbier.

Hoera! Dat verliep perfect!